Tequila
Ami nem kaktuszpálinka. Mexikó nemzeti italát ugyanis egy pozsgás, szúrós növényből, a kék agavéból készítik – és nem kaktuszból. És nem is pálinka, hiszen azt csak Magyarországon, gyümölcsből készíthetik, - hanem párlat. A komoly, több évszázados múltja ellenére igazán csak az elmúlt évtizedekben vált igazán népszerűvé. Néhány hasznos tanáccsal szolgálnék, amit a címkékről bárki leolvashat: - 100% agave – ha ezt a feliratot látjátok, akkor a legnemesebb, legjobb minőségű tequilát tartjátok a kezetekben, ezt azonban az árcímkén is érzékelni fogjátok. A tequilákat 4 alapkategóriába sorolják, ahol a szín mellett a következő feliratok az eligazítók:
Blanco vagy Silver – ez a nyers víztiszta érleletlen változat.
Oro vagy Gold – ez esetben az aranyló színt a karamellnek köszönheti
Reposado – ez a tequila kb. fél esztendőt töltött amerikai whiskeys hordóban
Aῆejo – ez már érlelt változat, ahol az ámbra szín kellemes, lágy ízeket takar, ez amolyan ínyenc, szűrcsölgetős fajta.