ZACAPA
Zacapa márka gyökere 1976-ra nyúlik vissza, hogy megemlékezzenek Zacapa város alapításának 100. évfordulójáról. A város egyébként körülbelül 112km-re fekszik a fővárostól, és a név azték nyelvből származik, melynek jelentése a „fű folyóján”.
A Ron Zacapa mögött nem más, mint Lorena Vásquez áll, aki egyike a rendkívül kevés női párlatmestereknek. Állítása szerint ez nem egy hivatás, hanem egy életforma. Az évek során tudatosan ápolta a Zacapa márkát annak érdekében, hogy olyan italt hozzon létre, amelyről széles körben elismerik, hogy a világ egyik legjobb rumja.
Guatemala gazdag, vulkanikus talaja, valamint a változatos táj és éghajlat tökéletes feltételeket biztosít a Zacapa rum alapanyagának, a cukornádnak a termesztéséhez. Egyedülálló földrajza olyan karaktert kölcsönöz a cukornádméznek, amely sehol máshol nem található. A legtöbb rumtól eltérően a Ron Zacapa a cukornád első préseléséből jön létre, amelyet találóan „szűz cukornádméznek” neveznek. A „szűz cukornádméz” használata miatt a rum édesebbé és lágyabbá válik, és ezen a ponton kezdenek kialakulni a Zacapa jellegzetes tulajdonságai és ízprofilja.
A Zacapa előállításának lassú és aprólékos folyamata az ananászból származó élesztőtörzs felhasználásával folytatódik, hogy a szűz cukornádmézet alkohollá alakítsák át. A lassú, több mint öt napig tartó erjedési folyamat során az összes cukrot felhasználják, hogy hihetetlen aromákat és ízeket kölcsönözzenek az italnak. Ezután a cefrét desztillálják, és a lepárlási folyamat során meghatározzák az egyes rumok ízének és aromájának jellegét, profilját. A lepárlás után Zacapa egy csodálatos utazáson megy keresztül a vulkánok által árnyékolt síkságtól egy 2300 méteres tengerszint feletti völgy csúcsáig, ahol a "Felhők feletti Ház" hűvösebb, nedves éghajlata lehetővé teszi Zacapa számára, hogy megszerezze egyedi tulajdonságait és jellegzetes ízét. A friss hegyi levegő finoman "öregíti" a rumot, így lehetővé téve a Zacapa mély aromájának, testének, telt színének és gazdag ízének kialakulását.
Egyedi „Sistema Solera” érlelési folyamatot használnak, melynek során különböző korú és személyiségű rumokat kevernek össze, így különleges ízeket és textúrákat, valamint a tökéletes színt képes nyújtani az italnak. A párlatmester személyesen kiválasztja a hordókat, melyben korábban különböző szeszeket érleltek. Mindegyik hordó különböző fokú pirítással rendelkezik, így ezek használhatóak attól függően, hogy milyen végső jellemzőket keresnek a rumhoz.
Minden üveg Zacapa körül egy szőtt "Petate" szalagot helyeznek el, amelyet pálma szárított leveleiből szőnek, és a maja világképben a világegyetem egységét szimbolizálja, valamint a királyság ikonja. Jelenleg ezeket a szalagokat 700 nő szövi, és napjainkban a petate-szövés a helyi közösségben élő nőket képessé tette arra, hogy javítsák életminőségüket, állandó jövedelmet és egy szebb jövőt biztosítva a közösségeknek.