Madagaszkár
Ahol a fűszeres kaland elkezdődik...
A Kalumba hazája a Föld legrégebbi szigete, alapját pedig Madagaszkár gyógy- és fűszernövényei képezik.Az Indiai-óceánon, az afrikai kontinens délkeleti partjánál elterülő Madagaszkár a világ negyedik legnagyobb szigete. Mivel korán elvált az ősi Gondwana kontinenstől, illetve annak afrikai részétől, élővilága ezután elszigetelten fejlődött. Területén egyaránt megtalálhatóak a trópusi esőerdők és a trópusi lombhullató erdők, vagy a legszárazabb vidékeken a félsivatagi tüskés bozótok.
Számos félmajomfajta honos Madagaszkáron, az egyik legismertebb a gyűrűsfarkú maki. A sziget mintegy 10 000 növényfajának 90%-a endemikus élőlény, azaz máshol a világon nem található meg. Madagaszkár bennszülött lakosságának a nyelve a malgas, ami az ausztronéz nyelvcsaládba tartozik. A másik hivatalos nyelv a francia.
Kalumbagyökér
A világon elsőként feljegyzett gyógynövény a Kalumba névadója
A Zwack család több, mint 200 éves gyógy- és fűszernövény tapasztalattal rendelkezik. Folyamatos kutatómunkájuk során fedezték fel Madagaszkár egyedülállóan gazdag flóráját, amely a világon elsők között feljegyzett gyógynövényről, a kalumbagyökérről elnevezett italt ihlette.A 60 millió éves szigeten az élővilág 90%-a őshonos, és máshol nem található meg. Ilyen például az ország ikonikus állataként ismert gyűrűsfarkú maki, amely a márka védjegyévé vált. A kecskeméti Zwack Párlat Manufaktúrában készülő borókapárlat a desztillálást követően a Kalumba Spiced Gin esetében tölgyfahordóban, aszalt fügén érik, míg a Kalumba White, Mango és Blood Orange acéltartályokban pihen.
A fűszerek beszerzése komoly kutatómunkát igényelt, európai uniós minősítésük több mint egy évbe telt. Egy részüket kézzel gyűjtik be a dzsungelből, majd gondosan átválogatják, más részük helyi ültetvényekről származik. A Kalumba Spiced 17-féle, míg a White, Mango és Blood Orange több mint 20-féle gyógy- és fűszernövényből készül.
A kalumbagyökér vagy kolombógyökér a holdmagfélék családjába tartozó Jateorhiza növénynemzetség egyik faja. Kelet- és Dél-Afrika területein őshonos liános növésű kúszónövény, évelő félcserje, melynek gyöktörzse van. A megszárított és feldarabolt gyökérgumókat a népi gyógyászatban gyógynövényként alkalmazzák. Ez az enyhén kesernyés, fanyar ízű növény elsődlegesen az emésztésre hat, s étvágygerjesztő hatása is van.
Madagaszkári vanília
Fényes felületű, jellegzetesen édes, és igazi Bourbon illatot áraszt
Az egyik legdrágább, féltve őrzött fűszer a világon. Fényes felületű, jellegzetesen édes, és igazi Bourbon illatot áraszt.A különböző helyekről származó vaniliáknak változó a minősége, a színe, és legfőképpen az íze. Ezen tulajdonságok függnek az adott ország helyi időjárásától, a napfény mennyiségétől, a talaj összetételétől, a betakarítási és a kezelési módszerektől.
Csillagánizs
Jellegzetes illatát és ízét az anetolnak köszönheti
A Dél-Ázsiában is termesztett örökzöld fa termése sugarasan, csillag alakban helyezkedik el, benne 3-4 mm nagyságú mag (Anisi stellati fructus) fejlődik. Csersavat, cukrot, fehérjét tartalmaz, jellegzetes illatát és ízét az illóolaj nagy részét kitevő anetolnak köszönheti. Fontos szerepet kap a konyhaművészetben, de a gyógyászatban is gyakran használt alapanyag, és afrodiziákumként is ismert.Kubebabors
Illóolaja 29 aktív hatóanyagot tartalmaz
A kubebabors egy örökzöld fa, ami 5-12 méterre is megnő. Minden része tartalmaz illóolajat: a fehér vagy halványsárga citromillatú virágai, paprikaalakú termése és a közepén rejtőző kubebabors. Az illóolajat, amiben 29 aktív hatóanyag van, ebből a borshoz hasonló gyümölcsből vonják ki. Használják a kozmetikában, a gyógyszeriparban és a konyhaművészetben. Kellemesen lágy, inkább savanykásabb ízzel bír.Citromnád
Visszafogott citromos íz jellemzi
Ázsia kedvelt és elterjedt fűszernövénye. A több méteres bokrokban termő citromnádat visszafogott citromos íz jellemzi. Kulináris felhasználásra a szára kerül – nyers állapotban, szárítva vagy porrá zúzva.Curaçaohéj
Egy igazi gyógyhatású különlegesség
A curaçao olyan citrusféle, melynek gyümölcse érett formájában is zöld és ehetetlenül keserű, ám levelei és héja gyógyhatásúak. Utóbbiból készül a népszerű Curaçao likőr.Szerecsendió-virág
Kellemesen aromás, erős fűszer
A szerecsendiófa egy 15-20 méterre növő örökzöld növény. 8-10 cm hosszú sárga, húsos termésében helyezkedik el a mag, melynek magköpenye a voltaképpeni „szerecsendió-virág”. Kellemesen aromás, erős fűszer. Népszerűségét illóolajának köszönheti, melynek fő alkotórésze a miriszticin.Kardamom
Több féle illóolajat is tartalmaz
A kardamom a gyömbérfélék családjába tartozó növények enyhén kámforillatú, édes, fűszeres ízű magja, amely többféle illóolajat (cineol, kámfor, limonén stb.), cukrot, keményítőt és egyéb olajakat tartalmaz. A zöld kardamomot főként édességek, a fehéret habok és mártások, a feketét a húsok és zöldségek ízesítésére használják.Aszalt fügén érlelt gin madagaszkári vad fűszerekkel
Ez az egyedi karakterű gin azoknak készült, akik folyamatosan keresik az újdonságokat, és szívesen indulnak az ismeretlen meghódítására. A Kalumba Spiced karakteres ízjegyeiben a vadon élő madagaszkári fűszerek enyhe citrusossággal keverednek, végül mindez egy finoman borókás édes balzsamosságban teljesedik ki. Az ital arany színét az aszalt fügén való tölgyfahordós érlelés adja. Az aszalt füge kerekséget, lágyságot kölcsönöz az italnak, lehetővé teszi a magában történő fogyasztást, amely a ginek világában nem megszokott dolog.A Kalumba modern, új generációs gin. Az elnevezés az italkészítés során alkalmazott progresszív technológiai megoldásokra és az egzotikus alapanyagokra utal. A dzsungeles megjelenésű üvegbe zárt gin egyediségét az a 17-féle fűszer- és gyógynövény adja, melyek egy része Madagaszkárról származik – kézzel gyűjtve, gondosan átválogatva.
Nemzetközi elismerések:
- International Wine & Spirit Competition, 2019 – Ezüstérem
- San Francisco World Spirits Competition, 2020 - Ezüstérem
- World Spirits Award, 2020 - Aranyérem
Fogyasztását magában, behűtve vagy long drinkként, gyömbérrel ajánljuk.
Fűszerei: kalumbagyökér, citromfű, kubebabors, szegfűszeg, fahéjlevél, rózsabors, kurkuma, csillagánizs, lime-héj, szerecsendió-virág, kardamommag, szerencsendió, gyömbér, vanília, koriander, curacaohéj, borókabogyó
Madagaszkári vad fűszerekkel, kubebaborssal és citromnáddal
Rendkívül tiszta dry gin, friss, citrusos karakterrel.A Kalumba White karakterét a kubebabors és a rendkívül népszerű koktélalap, a citromnád kettőse alapozza meg.
Az alapízeket többek között a citromhéj, a narancshéj, a grapefruithéj, a curaçaohéj, a citrus-mirtusz, a rózsabors és a koriander egészíti ki. Természetesen nem hiányozhat belőle a termék névadója, a kalumbagyökér sem.
Nemcsak összetételében és ízvilágában különbözik a Kalumba Spicedtól, de a gyártási eljárásban is. A Kalumba Spicedban a gyógy- és fűszernövények párlata és kivonata adja a gin egyediségét, míg a White esetében a fűszerek párlatként kerülnek felhasználásra.
Nemzetközi elismerések: World Spirits Award 2021 - Ezüstérem
Fogyasztását klasszikus gin tonikként ajánljuk, néhány szem kubebabors hozzáadásával, mely –az italban kiázva – még jobban kiemeli annak citrusos jellegét.
Meghatározó fűszerei: kalumbagyökér, kubebabors, citromnád, borókabogyó, citromfű, narancshéj, grapefruit héj, citrom héj, nemes babér, koriander, curaçaohéj, szerencsendió, szerencsendió-virág, kurkuma, lime-héj, kardamom
Az új Kalumba ízekben a vad fűszerek mellett a mangó és a vérnarancs természetes ízvilágát élvezhetjük. A Kalumba ginek a Zwack több mint kétszáz éves gyógy- és fűszernövény szakértelmét felhasználva, tradicionális rézüstben, kis tételben kerülnek lepárlásra.
mangó és rózsabors
Trópusokat idéző gin a mangó és a rózsabors természetes ízével.
Egyedi karakterét a Madagaszkárról és Afrikából származó, vadon termő gyógy- és fűszernövényeknek köszönheti. Meghatározó fűszerei a rózsabors, kalumbagyökér, lime-héj, gyömbér, kardamom, szerecsendió-virág, citromhéj, kubebabors és a borókabogyó.
Fogyaszd jéghidegen önmagában vagy gintonikként! vérnarancs és mirtusz
Friss, citrusos gin a vérnarancs természetes ízével és mirtusz párlattal.
Egyedi karakterét a Madagaszkárról és Afrikából származó, vadon termő gyógy- és fűszernövényeknek köszönheti. Meghatározó fűszerei a citrus mirtusz, kalumbagyökér, grapefruit héj, narancshéj, citromhéj,gyömbér, citromnád, koriander, csillagánizs és a borókabogyó.
Fogyaszd jéghidegen önmagában vagy gintonikként!