Rum és Rum típusú
A rum a Karib-térség klasszikus párlata, amelyet melaszból – vagyis a nádcukor készítésekor fennmaradó melléktermékből, vagy ritkábban a cukornád kipréselt levéből erjesztenek, majd lepárolnak.
Az eligazodást segítendő fontosabb kategóriák a rumokon belül:
Fehér vagy Blanco /White: a víztiszta átlátszó változat általában érleletlen vagy a rövid hordós érlelés után színtelenre szűrik. Főként koktélokba használják.
Arany / Gold / Oro: az arany színt a hozzáadott karamell adja, főleg koktélozáshoz alkalmazzák.
Dark / Black: ez a testes, karakteres rum a még több karamelltől kapja a színét, ezt is egzotikus koktélokban használják leginkább.
Spiced, vagyis fűszeres rum: ahogy a nevéből sejthetjük, egzotikus fűszerekkel ízesített arany változat, tökéletes longdrink alap.
Aged rum: vagyis az érlelt kategória, amelyet hosszú ideig hordóban érlelnek és ezáltal kifinomult elegáns ízeket ad a sötét színhez. Ezeket a rumokat pontosan úgy fogyasztják, mint a luxus whiskyket vagy cognacokat.