Vodka
A közhiedelemmel ellentétben már nem burgonyából készül (mint sokszor hajdanán), hanem gabonából, ami egyszerű, szinte korlátlan és gazdaságos alapanyagot biztosít a vodka gyártásához. Ezt a párlatkategóriát bárhol a világon készíthetik, gyakorlatilag bármilyen alapanyagból – azzal a kikötéssel, ha nem gabonából vagy burgonyából van, akkor az alapanyagot fel kell tüntetni a palackon.
A vodka jellegzetessége, hogy jellegtelen - vagyis a gyártás során törekednek minél lágyabb, simább, semlegesebb párlatot készíteni. Ezt úgy tudják elérni, hogy a lepárlást korszerű oszlop-lepárlókon végzik, ahol nagyon magas alkoholtartalmat tudnak elérni, kb. 96 % térfogatszázalékot. Az ilyen magas alkoholtartalomnál már alig marad íz és illat a párlatban, ezt még lágyabbá teszik az aktív-szén szűréssel. A jellegtelen párlatot aztán igazán tiszta vízzel hígítják a palackozáskor megszokott 40 % köré.