Benedek Pince
A gimis ballagás után a haverjai Trabantot vettek, Benedek Péter pedig földet az Epreskert dűlőben. Azon a területen, ahol mindig is foglalkoztak szőlővel, mióta a Mátra borkultúrájáról írásos feljegyzések állnak rendelkezésre. A fiatal borász néhány év alatt hosszú utat járt be a borászat világában, ahogy egy friss, üde cserszegi fűszerestől alig egy évtized alatt a dűlőszelektált hárslevelűig jutott. A nagyszülei és a szülei is foglalkoztak szőlővel, bár ez számukra csak kiegészítő tevékenységet jelentett. A kilencvenes évek végén fordultak komolyra a dolgok, amikor tartályt és hordót vásároltak, pár évvel később pedig területet az Epreskert dűlőben.A hűvösebb klíma miatt a Mátrai borvidék kifejezetten alkalmas az illatos fajták intenzív, jellegzetes aromáinak megőrzésére. A cserszegi fűszeressel léptek piacra 2000-ben, de mellette foglalkozik traminivel és sárgamuskotállyal is. A világfajták közül a chardonnay a nagy kedvenc, a rajongás a mai napig tart. A sauvignon blanc ezzel szemben kezdetben nem voltiilyen határozott döntés. Az Epreskert telepítésének tervezésekor megmaradt fél hektár. Ekkor errefelé még nem volt túl elterjedt a sauvignon blanc, meg kellene próbálni. Tíz év után mondhatom, jó döntés volt.