Dél-Balaton
A Balaton teljes déli partvidékét foglalja magába a Dél-Balatoni borvidék. Kiváló geográfiai tulajdonságai és klimatikus adottságai révén, a vidék nagyszerű feltételeket kínál a bortermeléshez. Nagy kiterjedése ellenére a borvidék egységes talajszerkezettel rendelkezik. A szőlőhegyek alsóbb rétegeit agyagos-homokos üledékek alkotják, amelyet agyag és lösz takaró borít. A borvidékre –a többi balatoni borvidékhez hasonlóan- elsősorban a fehérborok jellemzőek. Domináns szőlőfajták az olaszrizling, a muscat ottonel, a szürkebarát, a tramini, a királyleányka, a chardonnay, a sauvignon blanc és a rajnai Rizling. Többnyire, az adott szőlőfajta jellegzetes illat és íz világát hitelesen visszaadó, kerek, kiegyensúlyozott borok készülnek itt. Vörösborok csak kisebb mennyiségben készülnek, rozé készítéssel több pincészet is foglalkozik. A borvidék kerek savtartalmú-, lágy borai mellett igazi színfoltot jelentenek a boglári Kápolna-domb-, és a fonyódi Várhegy markánsabb savakkal rendelkező, lendületes borai.