Eger
Az Egri borvidék Magyarország északi részén a Bükk hegység nyúlványain, Budapesttől mintegy 120 km-re helyezkedik el, és 17 községet, illetve azok termőterületeit foglalja magába. A borvidéken nagyon változatos talajtípusokkal találkozhatunk: mészkő, dolomit, agyagpala, riolittufa, kavics és mocsári üledék is előfordul. A borvidéken jelenleg kb. 4395 ha szőlő van eltelepítve. Az országos átlagnál hűvösebb klíma jellemzi. A Cabernet fajták termesztésére csak a legjobb fekvések alkalmasak, mert a hőösszeg csak itt elegendő ezek beéréséhez. A borvidék klimatikus adottságai ellenben kísérteties hasonlóságot mutatnak Burgundiával, s így származási helyüktől oly messze, ideális feltételek mellett fejlődhet a Chardonnay és a Pinot Noir, amit kiemelkedően példáznak a Gróf Buttler borászat borai. A borvidék jellemző fehér szőlőfajtái közé tartozik a leányka, a rizlingszilváni, az muscat ottonel az olaszrizling, a kékszőlők közül pedig kiemelendő a kékfrankos, a zweigelt, a portugieser, a cabernet sauvignon, a merlot, a pinot noir és már a syrah is megjelent Egerben. Az Egri borvidéken a fehér- és a vörösborok aránya igen kiegyenlített. A borvidék termőterületei közül külön említést érdemel a Nagy-Eged hegy felső (200-300 méter közötti régiója), amelyet a II. világháború előtt a világ 20. legjobb szőlőtermő területe között tartottak nyilván és amely termőhely 2005-óta újra csodás borok bölcsője!