Mátra
A Mátraaljai borvidék tulajdonképpen egy olyan vulkanikus hegyek alkotta lánc egy részén található, amely egészen az erdélyi Hargitáig húzódik. A borvidékhez tartozó Abasár, Domoszló, Gyöngyös, Gyöngyöspata, Gyöngyöstarján és Nagyréde határában első osztályú szőlőterületek találhatóak. Mátraalja hegyoldalait a vulkanikus közetrétegekre települt agyag, homokkő és mészkő alkotják. A borvidék zászlósborai, a könnyű-, friss-, intenzív gyümölcsös illattal és ízzel-, valamint a melegebb klímának köszönhetően magasabb alkoholtartalommal rendelkező fehérborok. Legfontosabb szőlőfajtáknak számítanak az olaszrizling, a cserszegi fűszeres, a muscat ottonel, a hárslevelű, a sauvignon blanc, a királyeányka és a tramini. Az utóbbi évek azonban biztos tanújelét adták annak, hogy a borvidéken nagyszerű vörösborok is születhetnek. Fontos szerep vár ezen az úton –többek között- a kékfrankos, a pinot noir és a rubintos szőlőfajtákra!