Somló
A Somlói borvidék Észak-Dunántúl közepén, Pápa és Sümeg között, a Kisalföld keleti határán fekszik. Szőlőterülete kb. 832 ha, s így hazánk legkisebb borvidéke, ahol egyébként kontinentális klíma uralkodik. Meghatározó talajtípusai bazalttörmelékes löszvályog, bazalt alapú lejtőtörmelék és tufamálladék. Jellemző szőlőfajtái az olaszrizling, a furmint, a hárslevelű, a tramini, kisebb területen sárga muskotály, és természetesen a borvidék legismertebb fajtája a Juhfark. Somló kizárólag fehérbort adó vidék. Az itt termő borok sajátos ízjegyei a borvidék vulkanikus talajának, valamint az uralkodó szerepet betöltő fahordós érlelésnek tulajdonítható. Kimagaslóan hosszú élettartammal rendelkező borok ezek. Legtöbbjüket két éves koruk előtt nem is érdemes kóstolni, 5-6 éves korukban –megfelelő tárolási körülmények mellett- még mindig igen élvezetesek. Mivel rendkívül tartalmas, gazdag illat- és íz világgal rendelkező borok ezek, ideális fogyasztási hőmérsékletük az átlagos fehérborokhoz képest magas: 12-14 °C.