Sopron
Ez a több évszázados borvidék, az Alpok legkeletibb nyúlványain helyezkedik el, az osztrák-magyar határ közvetlen közelében. A névadó Sopron városa mellett, többek között Kópháza, Fertőboz, Fertőrákos, Fertőszéplak, Fertőszentmiklós és Balf helységek szőlőterületei sorolandók a borvidékhez. A borvidéket fekvése és ökológiai adottságai következtében két régióra lehet osztani. Az úgynevezett „Alpokalja” Harka és Kópháza térségét foglalja magába, és kb. a borvidék 20%-át teszi ki. A terület kötött agyagos talaján, az ország leghűvösebb klimatikus adottságai mellett elsősorban fehérborok készülnek. Sopron és környéke ellenben elsősorban vörösborairól ismert, de természetesen fehérbortermelés is folyik e területen. Fehérborok tekintetében elmondható, hogy a Soproni borvidék hűvösebb klímája, főleg az illatosabb szőlőfajtáknak kedvez. Ideális feltételeket kínál Sopron, a zöldveltelini, az irsai olivér, a tramini, a sauvignon blanc, a chardonnay és a leányka fajtáknak. A hűvösebb klíma és a mészkő tartalmú, valamint egyes részeken csillámpalás talaj a vörösborok stílusára is komoly hatást gyakorol: Sopron vörösborai általában komoly ásványi karakterrel rendelkeznek.