Tokaj
A Tokaj-hegyaljai borvidék, Magyarország észak-keleti részén, a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy az abaújszántói Sátor-hegy és a tokaji Kopasz-hegy által határolt háromszögben helyezkedik el. Szőlőterülete kb. 5446 ha. A borvidékhez 28 (+2 Szlovákiában található) helység, illetve azok szőlőterületei tartoznak. A borvidéken a kontinentális klíma egy nagyon érdekes változata uralkodik, a Tisza és a Bodrog közelségéből adódó- területenként változó mikroklímával. A vidék egészére tulajdonképpen vulkanikus talajformációk jellemzőek, többnyire az azt takaró löszös felsőréteggel. Tokaj-hegyalján jelenleg öt szőlőfajta telepítése engedélyezett: furmint, hárslevelű, sárga muskotály, zéta és kövérszőlő. Tokaj-hegyalja kizárólag fehérbort adó vidék. Száraz borai magas savtartalommal és a vulkanikus talajnak köszönhető minerális-fűszeres illattal és ízzel rendelkeznek. A száraz borok közül kiemelendő a furmint, amely szőlőfajta, egyedülálló borok alapjául szolgál. Az édes borok a cukor- sav- extrakt tartalom függvényében a borélmény legmagasabb fokát képesek nyújtani. A késői szüretelésű édes borok botrytiszes jellege élénk gyümölcsösségben mutatkozik meg, az érlelt aszúboroknál ehhez a mikrooxidációnak köszönhetően mély illat- és ízjegyek, illetve érzetek társulnak. A magas puttonyszámú aszúborok több évtizedre szóló érlelési potenciállal rendelkeznek.