Etyek-Buda
A lefolyásos domb- és hegyoldalakon, fennsíkokon a légmozgás gyakori, ami kiemelkedő termelési biztonságot ad, ritkák a számottevő fagykárok. Évi átlagos hőmérséklete az országos átlagnál kissé alacsonyabb, csapadékellátottsága közelíti az országos átlagot. Az ökológiai adottságok lehetővé teszik a korai szürettel kiváló pezsgő alapborok, késői szürettel pedig a minőségi boralapanyag készítését. A talajképző kőzet a Vértesalján a lösz, a Velencei-hegységben a gránit. A Budai-hegység rögvonulatai mészkőből és dolomitból állnak, a rögök közötti medencéket, völgyeket oligocén anyag, márga és lösz tölti ki. A borvidék talajtípusai: az erdőmaradványos csernozjom barna erdőtalaj és az agyagbemosódásos barna erdőtalaj. Zárt foltokban kiemelkedően nagy az aktív mésztartalom. Jelenleg a legfontosabb fajták közé a chardonnay, az olaszrizling, rajnai rizling, sauvignon blanc és a zöldveltelini tartoznak. A borvidék termésének jelentős része ma is a pezsgőgyártás alapanyagául szolgál. Etyek és Tök körzetből emellett üdítő savtartalmú, illatos, reduktív borok kerülnek forgalomba.