Villány
A Villányi borvidék a Mecsek hegységtől délre, a Villányi hegység déli és keleti lejtőin húzódik, Budapesttől mintegy 220 km-re. A borvidék szőlőterülete kb. 1899 ha.Villányt Szubmediterrán klíma jellemzi, ez az ország legmelegebb vidéke. Fő talajtípusai mészkő és agyag, néhol homokos lösztakaróval fedve. A borvidék vezető kék szőlőfajtái a potugieser, a cabernet sauvignon, a kékfrankos a zweigelt, a cabernet franc és a merlot. A fehérszőlők közül az olaszrizling, a chardonnay, a rajnai rizling a hárslevelű, a rizlingszilváni és a tramini a meghatározók. A fehér és a vörösborokat adó szőlőfajták aránya kiegyenlített, azonban a hazai minőségi-bor piacon a borvidék vörösborai döntő fölényben vannak. Az első időkben a villányi vörösborokat a lágy portugieser-ek tették közkedveltté. Mindamellett, hogy ma is a vidék legkedveltebb borai közé tartozik, az utóbbi években a cabernet fajták iránt emelkedett meg a kereslet. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a vidék meleg klímája és a kedvező talajformációk ideális feltételeket teremtenek a cabernet sauvignon illetve a cabernet franc számára.