Zwack Unicum.
A likőrök kategóriáján belül egyik legjellegzetesebb a gyógynövénylikőrök csoportja. Bátran kijelenthetjük, hogy ezzel kezdődött az alkohol tudatos felhasználása, amikor elődeink rájöttek arra, hogy az alkohol kiváló oldószer és a növények hatóanyagait így lehet a legegyszerűbben orvossággá alakítani. Már csak egy problémát kellett megoldani: az így készített gyógynövényes kivonatok gyakorta túl keserűek voltak és ezt édes növényi részekkel, de főképpen cukorral tették fogyaszthatóvá. Ezt a kesernyés ízt meg lehet idővel szokni, sőt szeretni! Napjainkra a gyógynövénylikőröket már elsősorban élvezeti értékéért isszák, a gyógyhatás már csak másodlagos...
A legismertebb gyógynövénylikőröket, többek között az Unicumot a hordós érlelés, - amely a likőrök világában nem gyakori, - teszi igazán jellegzetessé.
A likőrök a legszínesebb kategória a szeszesitalok hatalmas családjában. Gyakran szó szerint is, hiszen a likőrök lényege, hogy valamilyen alapszeszbe áztatunk (kivonatolunk) különféle gyümölcsöket, vagy gyógynövényeket, de akár magvakat, fűszereket, virágokat is – majd a tökéletes ízharmónia érdekében némi édesítést adunk hozzá. Itt a likőröknél a szín az áztatás egyenes következménye, olyan ez mintha teát vagy kávét készítenénk, csak nem vízzel, hanem alkohollal, majd azt cukorral édesítenénk. Ennek a hagyományai ősrégiek, amióta ismerjük a lepárlás technikáját, tulajdonképpen azóta készítünk likőröket is.
Az Unicum egy gyógynövénylikőr, melyet 1790-ben készítette el először Dr. Zwack. Az ital gyártási folyamata és titkos receptje azóta is változatlan. Az italt mai napig az eredeti családi recept alapján gyártják, ugyanazokkal az eljárásokkal, de a legmodernebb technológia alkalmazása mellett, íze pedig ugyanott, a legendás Soroksári úti gyár pincéjében pihenő 500 tölgyfahordóban érik teljessé. Több mint 40 féle gyógy- és fűszernövényt tartalmaz, melyeket a világ legkülönbözőbb pontjairól importálnak, a szomszédos országoktól kezdve egészen az egzotikus tájakig. A gyógynövényekből kétféleképp nyerjük ki az íz- és illatanyagokat. Az egyik mód a kivonatolás, amely közben a füveket kukoricából készült finomszesszel keverjük össze, és hagyjuk kiázni az értékes anyagokat, azaz elkészítjük az extraktumot. Ez az a folyamat, amely az ízgazdagságot adja az Unicumhoz. A másik a lepárlás, ezt alkalmazva megőrzik az italba kerülő gyógynövények zamatos illatát is. A különböző módokon előkészített alkotóelemeket végül hagyományos fakádban keverjük össze. Hogy az Unicum-minőség állandó lehessen.